Başa Dön
×
Anasayfa Hakkımızda Modeller SGK Ödemesi İletişim
İşitme Cihazları » Oticon İşitme Cihazları » ReSound İşitme Cihazları » Widex İşitme Cihazları
Aksesuarlar » Fm (Kablosuz Sistem) Nedir? » Oticon Fm Sistemleri » Oticon Aksesuar Ve Kumandalar
İşitme Kaybı » İşitme Kaybını Anlamak » Daha İyi Duymanın Yolları » Çocuklarda İşitme Kaybı
Danışmanlık » İşitme Cihazınızı En Verimli Şekilde Kullanmak » Danışmanlık Ve Tavsiyeler » İşitme Cihazı Nasıl Seçilir » İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır » İşitme Cihazı Kullanma Alanları
HAKKIMIZDA BİZE ULAŞIN

İşitme Kaybı Nedenleri

İletken işitme kaybı nedenleri

Kulak Kiri

Kulak kiri kulak kanalına gömüldüğünde bir nevi kulak tıpası vazifesi görür ve ses dalgalarının kulak zarına çarpmasını engeller. Fazla kulak kiri, kulak kiri yumuşatma damlalarıyla yumuşatılabilir ve bir doktor ya da diğer eğitimli personel tarafından dışarı atılabilir. İçerideki kulak kirini boşaltmak için kulak çöpleri asla kullanılmamalıdır çünkü bu çöpler kulak kirini kanalın içine doğru daha çok itebilir ya da çok fazla derine sokulduğunda kulak zarını delebilir.

Yabancı Cisimler

Boncuk ya da yiyecek gibi kulaklara sokulan küçük nesneler sesi engelleyebilir ya da kulak zarını yırtabilir.

Yüzücü kulağı

Bu ağrılı bakteriyel enfeksiyon kulak kanalının şişerek kapanmasına ve geçici işitme kaybına neden olur ve kulak kanalının banyo ya da yüzmeden sonra ıslak kalması sonucu meydana gelir.

Ortakulak İltihabı

Bu iltihap çocuklardaki iletken işitme kaybının en yaygın nedenidir. Ortakulak iltihabı ortakulağı etkileyen çok sayıda durumu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Bütün çocukların %85’inden fazlası çocukluk döneminde en az bir defa enfeksiyona yakalanmaktadır. Aslında kulak enfeksiyonları, doktora gitme nedeni olan bebek kontrollerinden sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Ortakulak iltihabının birçok şekli ve nedeni vardır. En sık görülen faktör ise bakterileri barındıran ya da orta kulağı burnun arkasıyla (nazofarinks) bağlayan Östaki borusunu tıkayan iltihaplı adenoidlerdir (geniz eti).

Kulak iltihapları ayrıca üst solunum enfeksiyonlarından ya da sigara dumanına maruz kalmadan da kaynaklanabilir. En yaygın iki kulak iltihabı türü akut orta kulak iltihabı ile effüzyonlu orta kulak iltihabıdır.

Akut Ortakulak İltihabı (AOM) - Kulak ağrısı, ateş, rahatsızlık ve hafif işitme kaybı akut ortakulak iltihabının (süpüratif ortakulak iltihabı) en yaygın semptomlarıdır. Bu kulak iltihabı türü kendiliğinden geçebildiği gibi antibiyotiklerle de tedavi edilebilir.

Bazı durumlarda, akut orta kulak iltihabı kulak zarının delinmesine ve kulaktan sıvı gelmesine neden olabilir. Tedavi edilmezse daha ciddi orta ya da iç kulak problemlerine neden olabilir.

Effüzyonlu Ortakulak İltihabı (OME) - (sıvı) Genelde akut ortakulak iltihabını takip eder. OME, sıvı ortak kulakta kaldığında ve kulak zarı titreşimlerini ve orta kulak kemik hareketlerini engellediğinde meydana gelir. Bu, hafif ila orta işitme kaybına neden olur. Çok genç çocuklarda bu işitme kaybı konuşma dili gelişimini engelleyebilir.

Effüzyonlu ortakulak iltihabının tedavisi tartışmalıdır. Enfeksiyon bazen kendiliğinden ya da sıvıyı boşaltmak için antibiyotiklerin ya da miringotomi yardımıyla iyileşirken bazen de bu geleneksel yaklaşımlara direnç göstermektedir. Enfeksiyon devam eder ve işitme kaybı mevcut olursa sıvıyı boşaltmak için ventilasyon ya da basınç dengeleme (PE) timpanostomi tüpleri kullanılabilir. Bu tüpler uzun aylar hatta yıllar boyunca kulakta kalabilir.

Tüpler işitmeyi geri kazandırır, sıvının birikmesini engeller, kulak enfeksiyonları sıklığını azaltır ve diğer ciddi kulak komplikasyonlarını önler.

Sensorinöral işitme kaybı nedenleri

Sensorinöral işitme kaybı hamilelik, doğum ya da doğum sonrası dönemde meydana gelebilir. Bu işitme kaybı türü kalıtsal da olabilir. Bu işitme kaybı genellikle doğru teknoloji kullanıldığında tedavi edilebilir. Şu anda çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Çocuğunuz yukarıda bahsedilen problemlerden birine sahip olduğunu düşünüyorsanız derhal bir doktora başvurmalısınız.