Başa Dön
×
Anasayfa Hakkımızda Modeller SGK Ödemesi İletişim
İşitme Cihazları » Oticon İşitme Cihazları » ReSound İşitme Cihazları » Widex İşitme Cihazları
Aksesuarlar » Fm (Kablosuz Sistem) Nedir? » Oticon Fm Sistemleri » Oticon Aksesuar Ve Kumandalar
İşitme Kaybı » İşitme Kaybını Anlamak » Daha İyi Duymanın Yolları » Çocuklarda İşitme Kaybı
Danışmanlık » İşitme Cihazınızı En Verimli Şekilde Kullanmak » Danışmanlık Ve Tavsiyeler » İşitme Cihazı Nasıl Seçilir » İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır » İşitme Cihazı Kullanma Alanları
HAKKIMIZDA BİZE ULAŞIN

Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğunuza ilk işitme kaybı teşhisi konulduğunda aklınıza birçok soru gelecektir.

Soru sormak iyidir ve çocuğunuzun karşılaşacağı sorunları anlamanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuzla ya da diğer profesyonellerle birlikteyken bazı sorular aklınıza gelmeyebilir. Aşağıda sormanız gerekebilecek bazı sorular bulunmaktadır. Unutmayınız ki cevaplardan çoğu çocuğunuzun ihtiyaç ve yeteneklerine göre değişecektir.

» Çocuğum beni duyabilecek mi?
» Çocuğum benimle konuşabilecek mi?
» Neden benim çocuğumda işitme kaybı var?
» Odyogram nedir?
» İşitme kaybı derecesi nasıl sınıflandırılıyor?
» Kulak Kalıbı nedir?
» Çocuğuma yardım edebilecek hangi teknolojiler mevcut ve en uygununun hangisi olduğuna nasıl karar vereceğim?
» İşitme cihazları etkili midir?
» Koklear implant nedir?




Çocuğum beni duyabilecek mi?

Bu işitme kaybı derecesine bağlıdır. Günümüzde modern teknolojinin işe yaramadığı çok az işitme kaybı türleri bulunmaktadır. İşitme kaybı olan çocuklar, doğru destek ve teknoloji aldıklarında, gürültülü dünyamızdaki diğer seslerle birlikte konuşmayı da duyabilmektedir.

Çocuğum benimle konuşabilecek mi?

Konuşma yeteneği çocuğunuzun işitme seviyesine bağlıdır. İşitme kaybı olan birçok çocuk uygun destek verildiğinde konuşmalarını ve dillerini geliştirebilmektedir. Önemli olan ise işitme kaybının erken teşhisi ve uygun müdahale tedbirlerinin alınmasıdır. Çocuğunuz en kısa sürede konuşmaya maruz bırakılmalıdır.

Neden benim çocuğumda işitme kaybı var?

Çok farklı işitme kaybı nedenleri ve türleri bulunmaktadır ve bunun cevabını en iyi verecek olan kişi doktorunuzdur. Bir sonraki randevunuzda bu konuyu onunla görüşmeyi deneyebilirsiniz. Bazı işitme kaybı türlerinin kesin nedenini bulmak maalesef her zaman mümkün olmamaktadır.

Odyogram nedir?

Odyogram işitme testi sırasında doldurulmakta ve farklı frekanslarda işitme seviyesini kaydetmektedir (örneğin düşük ve yüksek sesler). Bu da doktorun / odyologun işitme kaybının seviyesini ve türünü anlamasına ve uygun tedavi seçeneklerini tavsiye etmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli testler de işitme seviyelerinin zaman içerisinde takip edilmesini sağlamaktadır.

İşitme kaybı derecesi nasıl sınıflandırılıyor?

İşitme kaybı dereceleri hafiften başlayarak orta ve en sonda derine kadar sınıflandırılmaktadır. Her bir derece için uygun tedavi ve teknoloji seçenekleri bulunmaktadır. İşitme testi işitme kaybının derecesini göstermektedir.

Kulak Kalıbı nedir?

Kulak Kalıbı işitme cihazına bağlanır ve sesi kulak kanalının içine yönlendirir. Her bir kulağın şekli parmak izi gibidir - yani herkeste farklıdır. Dolayısıyla kulağın kalıbını almak için yumuşak bir macun kullanılır ve bundan bireye özgü bir kulak kalıbı çıkarılır. Kulak kalıpları kesin, rahat ve etkili bir ses iletimi için kişiye özel olarak üretilmektedir.

Çocuğuma yardım edebilecek hangi teknolojiler mevcut ve en uygununun hangisi olduğuna nasıl karar vereceğim?

Günümüzde çok sayıda teknoloji bulunmaktadır. İşitme kaybı tanısı konulur konulmaz öncellikle işitme cihazları takılır. İşitme cihazı teknolojisi hakkındaki seçimleriniz çok sayıda faktöre dayanmaktadır. Çocuğunuzun işitme seviyesi ve hem çocuğunuzun hem de ailenin ihtiyaçları bu süreçte önemli rol oynamaktadır ve bu seçimleri kendi başınıza yapmak zorunda değilsiniz. Bir işitme profesyoneli size yol gösterebilir ve size destek verebilecek çok sayıda profesyonel bulunmaktadır.

İşitme cihazları etkili midir?

Evet, işitme cihazları son yıllarda çok büyük bir ilerleme kaydetmiştir ve belirli ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış teknolojiler sunmaktadırlar. Küçük çocuklara genelde kulağın arkasına takılan cihazlar (BTE) önerilmektedir. Uygun işitme ekipmanının seçimi işitme seviyesi dahil olmak üzere birçok faktöre dayanmaktadır. İşitme kaybı olan çocuklar için amaç işitmeyi dil öğrenmeye yardımcı olması için optimize etmektir.

Koklear implant nedir?

Koklear implant, işitme cihazlarından ya da FM sistemlerinden faydalanamayan derin işitme kaybına sahip çocuklara yardım etmek üzere uygulanmaktadır. Elektrot içeren bir kablo kokleaya (işitme organına) yerleştirilmektedir. Ses, kulağın arkasındaki mastoid kemiğine takılan bir alıcı ile alınmaktadır. Dışarıdan takılan bir alıcı elektrotlara sinyal göndermekte ve bu da ses duyusu yaratmaktadır.