SGK Ödemesi
SGK işitme cihazı ödemesinden nasıl yararlanırım?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan işitme merkezlerinden cihazınızı satın alırsanız, aşağıda tabloda detaylı olarak belirtilmiş tutarlarda, kulak başına işitme cihazı için ödeme SGK ödemesi alabilirsiniz..
Hangi hastanelerden, nasıl işitme cihazı raporu alabilirim?
Devlet, Üniversite veya geçerli bir Vakıf üniversitesinin (bilgi için biz arayabilirsiniz) KBB bölümüne başvuruda bulunmanız gerekir
İşitme cihazı raporu nasıl alınır?
KBB hekimi muayeneden sonra sizi işitme testine yönlendirir. İşitme testi sonuçları (işitme testi sonucu 500-1000-2000-4000Hz ortalaması 26dB ve üstü olmalıdır) ve kendi değerlendirmesine istinaden işitme cihazı raporu yazar.
İşitme cihazım kulak içi mi yoksa kulak arkası mı olmalı?
KBB hekimi muayenesi sonrası birçok faktöre (kulak akıntısı, delik kulak zarı, işitme kaybı tipi, vb..) bağlı olarak kulak arkası veya kulak içi cihaz seçimi net bir şekilde belirlenebilir. Şayet belirleyici bir faktör yoksa tercih ettiğiniz tip için KBB hekimi ile istişare edebilirsiniz.
Rapor aldıktan sonra işitme cihazı almak için ne kadar zaman vaktim var?
İşitme cihazı raporu 3 önemli evraktan oluşur: İşitme cihazı raporu (5 yıl geçerli), e-reçete (10 gün geçerli) ve işitme testi (2 ay geçerli). E-reçetenizin geçerliliğini yitirmemesi için 10 gün içinde bir işitme merkezine gidip işitme cihazı uygulaması yaptırmanız gerekir.
Şahıs veya kurumların yönlendirdiği merkezden mi işitme cihazı almalıyım?
Şahıs ya da kurumların sizi bir işitme merkezine yönlendirmesi yasaktır. Kendi maddi çıkarlarınız ve iyi hizmete ulaşmanız için işitme merkezini kendiniz seçiniz
Şahıs veya kurumların yönlendirdiği merkezden mi işitme cihazı almalıyım?
Şahıs ya da kurumların sizi bir işitme merkezine yönlendirmesi yasaktır. Kendi maddi çıkarlarınız ve iyi hizmete ulaşmanız için işitme merkezini kendiniz seçiniz
SGK ödemesinden nasıl yararlanılır?
SGK ile anlaşması olan işitme merkezleri sizden aldıkları evrakları SGK Medula sistemine girer ve size satışını gerçekleştirdikleri cihazın kaydını Medula sistemine yaparlar. Cihaz başına, işitme cihazı ücretinden, aşağıdaki tabloda belirtilen tutarı düşerler. Bu tutar SGK tarafından işitme merkezlerine ödenir.
Maaşımdan kesinti yapılacak mı?
SGK, işitme cihazı başına yaptığı ödeme tutarı için çalışanların maaşından %20’lik, emeklilerin maaşından %10’luk kesinti yapar. Uygulamada çalışanların maaşından yapılan kesinti zaten işitme merkezlerince düşülmüş olur bu nedenle tabloda %20’lik düşülmüş halini görürsünüz. Ancak emeklilerden %10’luk kesinti SGK’nin emekli maaş ödemesi esnasında düşülür.